latinica  ћирилица
27/12/2015 |  13:13 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Финска забранила прелазак границе са бициклом

Финска гранична полиција забранила је прелажење границе са Русијом на бициклу, па је сада допуштен прелазак само у аутомобилу, објавили су локални медији позивајући се на граничну полицију Лапоније, најсјевернијег финског округа.
Финска граница - Фото: илустрација
Финска границаФото: илустрација

Та мјера је уведена због тога што је све више избјеглица улазило у Финску из Русије на бициклима, а биће примјењивана само на два гранична прелаза на сјеверу Финске, пренијела је агенција Тас.

У саопштењу пограничне полиције се наводи да је мјера уведена зато што „вожња бицикла зими представља опаност по саме бициклисте, као и друге учеснике у саобраћају“.

Од сриједе до петка ниједан тражилац азила није стигао на финске граничне прелазе, док је јуче стигао један аутомобил са шест путника. Њих пет је затражило азил, док шести, држављанин Русије, није то урадио, али је осумњичен за организовање илегалног превоза избјеглица преко границе.

Према подацима финског Министарства унутрашњих послова, од почетка године је у ту земљу стигло више од 32.000 миграната, углавном из Ирака. Већина их је у Финску ушла из Шведске, али је њих 600 ушло из Русије, преко два гранична прелаза на сјеверу Финске, од којих неки на бициклима, користећи рупу у закону који забрањује прелазак границе пјешке.