latinica  ћирилица
26/12/2015 |  12:55 | Аутор: Агенције

Терапија тестостероном брише менопаузу

Тестостерон може да послужи као дио терапије за ублажавање тегоба карактеристичнчих за менопаузу, а дамама је најприхватљивија примјена у виду гелова који се утрљавају у кожу.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Да би жене у менопаузи лакше превазишле пропратне тегобе карактеристичне за овај период живота, дио терапије може да буде и тестостерон, тврде амерички стручњаци. У мањим количинама овај хормон се, иначе, налази у женском организму, али са доласком менопаузе полако нестаје. Да би његово одсуство надокнадили, љекари га прописују у оквиру уобичајене хормонске терапије.

Искуство показује да је дамама најприхватљивија примјена тестостерона у виду гелова који се утрљавају у кожу, мада постоји и у облику крема, фластера и импланта. Жене између 50 и 60 година којима се на овај начин подиже његов ниво имају либидо и енергију тридесетогодишњакиње, а истовремено им се поправља и расположење, тврде стручњаци.

Ипак, научници упозоравају да са овом терапијом треба бити опрезан, јер ефекти дугорочне примјене још увијек нису испитани. Познато је да високе дозе са собом носе ризик појаве акни, масне коже и косе. Могу да се јаве и споредни ефекти у виду појачане маљавости лица и тијела. Такође се зна да претерана употреба тестостерона доводи и до повишеног нивоа холестерола, који даље може бити узрочник срчаног или можданог удара, истичу амерички научници.