latinica  ћирилица
25/12/2015 |  09:14 ⇒ 14:07 | Аутор: Б92

Пимент је здравији од бибера

Љековита природа: Пимент је важан зачин у мексичкој и индијској кухињи.
Пимент зачин (body.ba) -
Пимент зачин (body.ba)

Дијабетичарима се посебно савјетује да га користе у зачињавању јела. Садржи еугенол, који помаже код дијареје, мучнине, надимања и грчева у стомаку

Пимент или најквирц личи на бибер, а мирише на мјешавину бибера, каранфилића, мускатног ораха и цимета. И укус му је сличан биберу, само је блажи. Код нас се мало користи, док је неизоставан зачин у мексичкој и индијској кухињи. Колумбо га је открио на Јамајци, где је и најквалитетнији, иако се гаји и у Мексику, Гватемали, Хондурасу, Индији.

Бобице се беру ручно, недозреле. Потом суше на сунцу, док не потамне и арома не буде интензивна. Кључни састојак је етерично уље, које садржи 75 одсто ароматичног еугенола. Он олакшава варење и помаже код дијареје, мучнине, надимања, стомачних грчева. Пимент је изузетно богат антиоксидансима, а доказано је и да дјелује против гљивичних инфекција. Дијабетичарима се савјетује да га користе умјесто бибера. Танини из пимента олакшавају болове у мишићима узроковане артритисом, па се користи за купке и облоге.

У кулинарству се посебно препоручује уз печења, јела од дивљачи, свињетине и телетине. Користи се и за кишељење краставчића, ставља у варива од кеља, јаке сосове и рибље чорбе. Ипак, са пиментом би требало бити опрезан јер може да изазове алергијске реакције код осјетљивих особа, прије свега да иритира гастроинтестинални тракт. Не препоручује се код чира на желуцу и колитиса.

ЧУВА ОД БАКТЕРИЈА

Ова биљка има антимикробна својства, па одлично чува намирнице. Истраживања су показала да пимент (као и цимет и каранфилић) садржи уља која успјешно елиминишу бактерије, салмонелу, ешерихију коли и листерију, тако да спрјечава контаминацију хране.