latinica  ћирилица
22/12/2015 |  12:02 | Аутор: СРНА

Четири гена потребна за "стоту"

Амерички научници открили су четири гена који имају кључну улогу у процесу старења и који могу открити колико ће дуго неко живјети! Истраживање је открило кључне гене који одређују темпо старења - ген АБО, који се односи на врсту крвне групе, ген ЦДКН2Б, изузетно важан за диобу ћелија, ген АПОЕ, који упућује на склоност ка Алцхајмеру, као и ген СХ2Б3, који код воћних мушица, али и људи, може продужити живот.

 Стручњаци са Универзитета Стенфорд издвојили су велику групу од 800 стогодишњака и 5.400 деведесетогодишњака и потражили гене који би могли бити кључ њиховог здравља и дуговјечности.

Научници истичу да је за дуговјечност прилично важна генетска компонента и покушавају да открију тајну зашто неки људи старе спорије у односу на остатак становништва.

У оквиру истраживања, развили су посебну статистичку методу коју су назвали "игвас". Она подразумијева кориштење информација о болестима у вези са старењем, регистрованим у великим студијама.

На почетку студије научници су потврдили претпоставку да постоји велико преклапање између гена који се односе на болести старијих и гена повезаних са екстремно дугим животом.

Снага утицаја четири гена анализирана је касније у засебној студији спроведеној на узорку од 1.000 стогодишњака.

На основу оба истраживања, тим са Стенфорда закључио је да посебни гени у великој мјери одлучују о трајању живота, као и о томе хоће ли особа у неком добу развити одређене болести.

Научници тврде да је код свих људи 20 одсто дуговјечности повезано са генима, а код особа које живе екстремно дуго - тај проценат је и већи.

Људи са геном АБО рјеђе оболијевају од срчаних болести, које су један од главних узрока смрти у развијеним земљама.

Они који имају ген ЦДКН2Б спорије старе, а он има битну улогу у борби против рака који се јавља када функционисање ћелија постане абнормално. У таквим случајевима он има потенцијал да спасава животе.

Научна студија показује да су људима потребна сва четири гена да би остали здрави чак и у дубокој старости.