latinica  ћирилица
22/12/2015 |  09:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Свемирска револуција: Успјешно вертикално приземљена ракета

Компанија "Спејс икс" лансирала је и успјешно вертикално приземнила ракету "Фалкон 9", што се сматра важном прекретницом у настојањима да се смање трошкови вишекратним употребама ракете.
Свемирска револуција - Фото: ТАНЈУГ
Свемирска револуцијаФото: ТАНЈУГ

КЕЈП КАНАВЕРАЛ - Компанија "Спејс икс" лансирала је и успјешно вертикално приземнила ракету "Фалкон 9", што се сматра важном прекретницом у настојањима да се смање трошкови вишекратним употребама ракете.

"Фалкон 9" је по лансирању поставио 11 комуникацијских сателита након чега је слетио вертикално на Кејп Каневерал у Флориди, показали су видео снимци, преноси АФП.

Компанија "Спејск икс" Интернет тајкуна Елона Маска настоји да направи револуцију у ракетној индустрији која тренутно губи милионе долара због одбацивања софистицираних ракетних компонентни након сваког лансирања.

"Још увијек не могу да вјерујемо да смо успјели. Ово је револуционарни моменат", рекао је он и додао да је ово први пут да се ракета врати нетакнута.

Ракета се у јуну распала убрзо послије полетања.

Америчка свемирска агенција НАСА честитала је компанији на овом подухвату.

"Честитке за Спејс икс на успјешном вертикалном слетању први пут у повратку на Земљу", написали су представници НАСА на Твитер налогу.