latinica  ћирилица
18/12/2015 |  13:35 | Аутор: СРНА

Истраживања Универзитета у Глазгову: Заборавност је кључ учења

"Сасвим је нормално и природно заборављати ствари чим их научите. Ако једну ствар заборавите чим пређете на другу то значи да у ствари ви брзо учите", каже истраживач са Универзитета у Глазгову Едвин Робертсон.
Шта све утиче на памћење? - Фото: илустрација
Шта све утиче на памћење?Фото: илустрација

Он је додао да заборављање може да помогне особи да примијени оно што је тек научила на различитим предметима и ситуацијама. "Заборавност помаже људима да примијене новонаучене вјештине на моге задатке", рекао је он, пише "Дејли мјел".

"Наш рад је показао да је нестабилно памћење кључна компонента механизма за трансфер учења. Нестабилно памћење спречава да учење буде ригорозно повезано са једним задатком, умјесто тога, омогућава да се учење примјењује флексибилно", рекао је он.

Студија, која је објављена раније ове године, утврдила је да су мушкарци много гори од жена у памћењу сложених задатака.

Британски и италијански научници који су радили ово истраживање кажу да не знају зашто су жене толико боље у памћењу. Они вјерују да се ради о социјалној улози жена, односно од жене се очекује да купи млијеко на повратку кући са посла или да врати књигу када је позајми.