latinica  ћирилица
17/12/2015 |  16:11 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Ухапшен Мартин Шкрели, који је подигао цијену лијека за ХИВ за 5000 одсто

Бивши директор компаније Ретрофин, биотехнолошке фирме коју је основао 2011. године, оптужен је за превару јер је илегално узимао залихе лијекова.
МартинСхкрели - Фото: klix.ba
МартинСхкрелиФото: klix.ba

Ради се о Мартину Шкрелију, који је подигао цијену лијека кључног за спашавање особа заражених ХИВ-ом. Цијена лијека је са 13,50 долара "скочила" на чак 750 долара. Шкрели је ухапшен под оптужбом за превару повезану с компанијом коју је основао. Терети се да је илегално узимао залихе лијека из компаније Ретрофин и користио их за исплату дугова неповезаних с овим послом.

Шкрели је избачен из компаније 2014. године, а тужио га је управни одбор.

Након што је његов фонд МСМБ Капитал изгубио милионе, Шкрели је наводно вршио тајне исплате и уговарао консалтинг аранжмане. Добио је надимак "најомраженији мушкарац на интернету" након што је купио права на Дараприм, лијек који се користи у лијечењу оних са ослабљеним имунитетом због ХИВ-а. Потом је подигао цијену за 5.000 посто, са 13,50 на 750 долара.

Шкрели је прво тврдио да ће снизити цијену лијека, али се касније предомислио.

Када је Хиларy Клинтон рекла да смањење цијене од 10 посто није довољно, он се сам насмијао. Касније је на Форбсовом самиту у  Њујорку рекао да је желио још више подићи цијену, јер његови инвеститори желе максималан профит. Сада се суочава с тужбом Ретрофина, компаније која тврди да је одговоран за трансакције између инвеститора и биотехнолошке компаније.