latinica  ћирилица
11/12/2015 |  12:13 | Аутор: Независне

Форд улаже 4,5 милијарди долара у електромобиле

Амерички произвођач инвестираће до 2020. године 4,5 милијарди долара у развој у производњу возила на електрични погон. Форд планира да до краја деценије у понуди има чак 13 електричних модела.

Упркос томе што је продаја електричних возила у САД и даље на релативно ниском нивоу, произвођачи аутомобила планирају да повећају број модела на струју на том тржишту у сусрет 2025. када на снагу ступају нови прописи о емисијама издувних гасова.

Међу Фордовим моделима који ће се појавити до краја ове деценије је и нови електрични Focus са погонским батеријама које се помоћу брзог пуњача могу допунити до 80 одсто капацитета у року од пола сата.

Осим тога, у плану је да 40% Фордових модела аутомобила буде доступно и у верзијама на струју, а компанија ће на предстојећем сајму аутомобила у Детроиту, почетком јануара 2016. представити нови Ford Fusion Energy Plug-In хибрид.

Највеће препреке већој продаји, али и даљем развоју електричних аутомобила још увек су висока цена погонских батерија, мала аутономија у вожњи и недовољно развијена инфраструктура, кажу у америчком произвођачу.

Како би остварио зацртане планове на пољу развоја и производње електричних аутомобила, Форд је ангажовао 120 нових стручњака за ову област.