latinica  ћирилица
07/12/2015 |  10:51 ⇒ 12:01 | Аутор: РТРС

Сушење веша у затвореном простору опасно по здравље

Одјећа би, када год је то могуће, требало да буде сушена напољу, а друго најбоље рјешење је машина за сушење веша.
Одјећа за дјецу (Foto: sxc.hu) -
Одјећа за дјецу (Foto: sxc.hu)

Одјећа би, када год је то могуће, требало да буде сушена напољу, а друго најбоље рјешење је машина за сушење веша. Насупрот томе, постављање одјеће на мрежу унутар свог дома може бити штетно по здравље укућана.

Сушење одјеће у затвореном простору подиже ниво влаге у ваздуху  до 30 одсто, чиме се стварају идеални услови за развој гљивичних спора, посебно Aspergillus fumigatus које се лако удишу и уносе у организам.

Ова гљивица обично није опасна по здраве људе, али код оних са нарушеним имунитетом може да изазове плућне инфекције.

Професор Дејвид Денинг и лекарски тим у Манчестеру кажу да последњих година све више људи лијече од гљивичних инфекција.

“Једна тура веша из машине у себи носи и до два литра воде, која се наредних сати ослобађа у просторији. Већина људи  имуна је на ову гљивицу или има довољно јак имуни систем да је сузбије“, истиче Денинг.

Ипак, људи са нарушеним имуним системом и астматичари могу да имају проблема, пошто би гљивица могла да изазове инфекцију праћену кашљем и малаксалошћу.

Осим тога, за здравље укућана није добро ни да удишу влагу у којој се налазе хемикалије од детерџента и омекшивача, које у малим количинама остају и послије прања на вешу.

Најбољи и најздравији начин је сушење напољу, па чак и зими док је температура изнад нуле. Добра алтернатива је и машина за сушење веша.


Сушење напољу, посебно у прољећним и љетњим мјесецима омогућава и да се одјећа осунча, а добро је познато да ултраљубичасти зраци убијају бактерије и микробе.

Извор: РТС