latinica  ћирилица
07/12/2015 |  08:59 ⇒ 11:51 | Аутор: Б92

Објављени до сада најбољи снимци Плутона(ВИДЕО)

НАСА је у суботу објавила нову серију врло детаљних снимака патуљасте планете Плутон веома велике резолуције нудећи научницима до сада невиђене податке које је прикупила сонда New Horizon.
Плутон - Фото: AP
ПлутонФото: AP

"Ови нови снимци нам нуде подробне детаље о геолошком саставу Плутона. Снимци у тако високој резолуцији приказују разноликост терена на планети. Оно што можемо да учинимо уз помоћ тих снимака са научне тачке гледишта, просто  је невjероватно", рекао је Ален Стерн, водећи научник истраживачке мисије.

Уз помоћ сонде New Horizon јасно се виде планине, кратери и изглачана ледна поља, рекао је Џон Грунсфелд, директор научног сектора НАСА.

Сонда се најближе приближила Плутону на 12.500 километара и забиљежила гомилу снимака и других података, али због велике удаљености од Земље и скромног преносника на New Horizonu, слање података тече веома споро.

Свемирска сонда New Horizons коју је НАСА лансирала 2006, приближила се највише Плутону 14. јула, а пет месеци касније она наставља свој пут дубље у свемир. Сада се налази 167 километара од патуљасте планете и око 5,2 милијарди километара од Земље.

Планета Плутон откривена је 1930. Међународни астрономски савез одузео је 2006. Плутону статус планете, због његових малих димензија и сада је у групи патуљастих планета.