latinica  ћирилица
07/12/2015 |  08:47 | Аутор: Агенције

Научници креирали холограм који се може додирнути (ВИДЕО)

Јапански научници успјели су креирати нову врсту холограма - оне који се може додирнути.
Научници креирали холограм који се може додирнути - Фото: nezavisne novine
Научници креирали холограм који се може додирнутиФото: nezavisne novine

Ове тродимензионалне пројекције или виртуелне објекте може осјетити људска рука. Јапанци су развили систем посебног свјетла назван "Fairy Lights".

Тај систем при великим брзинама испаљује ласерске бљескове високе резолуције који трају изузетно кратко (милионити дио милијардитог дијела секунде).

Ти бљескови реагују на додир руке. Када рука прекине пројекцију она може манипулисати холограмским пикселима.

Научници вјерују да би ова технологија могла имати широку примјену у медицини, архитектури, и свакако у индустрији забаве.

- Садашње стање технологије свјетла не омогућује људима да проактивно имају интеракцију са свјетлом, нити да осјете свјетлост као материјал, али додирни холограм има потенцијал то промијенити. Ви не можете осјетити видео и фотографије које емитује класични пројектор. Али када бисмо пројектовали 3Д слику и да је можете додирнути, тада можете нешто урадити и заиста повјеровати да је нешто заиста тамо - изјавио је др. Yоицхи Оцхиаи са Универзитета Тсукуба.

Он вјерује да би таква технологија у редвној употреби промијенила човјекову свакодневицу и живот.

Нучни портал Пулсе Хеадлинес процјењује да би се с развојем такве технологије могла креирати холограмска компјутерска тастатура те да бисмо чак могли преко холограма додирнути другу особу на великој удаљености током видео чета.

Тај портал истиче да се и раније покушавало с том технологијом, али да су тада ласери били преопасни за људску руку.