latinica  ћирилица
04/12/2015 |  11:30 | Аутор: Б92

Научници: Не мијењајте људски геном - свашта може поћи по злу

Међународна група научника позвала је на међународни мораторијум на модификовање људског генома ради искорјењивања наследних болести. Група је саопштила да је “неодговорно“ бавити се оваквим видом превенције, док се не сагледају сви ризици и не постигне шири консензус о томе какве промјене генома се могу сматрати прихватљивим.

Стручњаци су нагласили да та одлука не би требало да буде коначна, јер би с напретком у науци “овој теми требало да се враћамо на редовној бази“.

Састанак који је одржан у четвртак у Вашингтону иницирале су Национална академија наука САД, Медицински институт, кинеска Академија наука и Краљевско друштво у Лондону.

Академије немају регулаторну моћ, али имају морални ауторитет када је ријеч о овој теми и велике су шансе да ће приједлог прихватити научници из већине земаља.

Сличан мораторијум на генерско модификовање предложила је управо америчка Академија наука 1975. а прихватио га је цијели свијет.

Састанак је одржан због нове технике осмишљене прије три године која омогућава да се ДНК мијења са досад невиђеном прецизношћу и лакоћом. Техника Crispr-Cas9 сада је широко доступна и омогућава стручњацима да лијече генетске болести или чак активирају одређене менталне или физичке особине. За разлику од генске терапије, прихваћене медицинске технике, овакве промјене подразумевају трајну измену људских гена који се потом преносе и на будуће генерације, због чега би потенцијално могле да у потпуности промјене људску природу.

До сада је једини експеримент овакве измјене гена спроведен на Универзитету Сун Јат-сен у Кини. Циљ је био да се измјене људски ембриони који су имали дефект хромозома због ког сигурно не би преживјели даљи развој, али је током измјене генома “наопако“ пошло све што је могло да пође по злу.