latinica  ћирилица
02/12/2015 |  14:03 ⇒ 15:47 | Аутор: Агенције

Русија: У шверц нафтом умијешани Ердоган и његова породица (ВИДЕО)

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган и његова породица укључени су у систем незаконитих испорука нафте са сиријских нафтних поља које су заузели терористи ИСИЛ-а, речено је у Москви, на конференицији за новинаре руског Министарства одбране.
Командна соба руске војске (фото: © Sputnik/ Alexei Druzhinin) -
Командна соба руске војске (фото: © Sputnik/ Alexei Druzhinin)

Представљајући доказе финансирања терориста "Исламске државе" у Сирији, Министарство одбране наводи да је Турска главни потрошач нафте терориста и да су приходи ИСИЛ-а од продаје нафте годишње око 2 милијарде долара.

На брифингу је речено да Русија зна за три трасе којима се кријумчари нафта из Сирије у Турску. "Вође банди и турске елите краду нафту у Сирији у великим количинама", истакнуто је на брифингу.

Министарство одбране приказало је фотографије колона танкера ИСИЛ-а на граници Сирије са Турском.

"Приходи ове терористичке организације је око 3 милиона $ дневно. Послије два мјесеца руских ваздушних удара њихов приход је око $ 1.5 милиона долара дневно ", рекао је начелник главне оперативне управе Генералштаба руске војске Сергеј Рудској. На брифингу министарство је представио фотографије камиона са нафтом , снимке ваздушних напада на складишта нафтних постројења ИС и мапе о детаљима кретања прошверцоване нафте. Рудској је навео да "пут нафте" почиње у сиријском граду Деир ел Зор и завршава се у рафинерији Батман у Турској.

За протекла два мjесеца, у руским ваздушним удари ударима уништена су 32 нафта комплкса, 11, рафинерија и 23 бензинске станице,  рекао је генерал Сергеј Рудскои, додајући да је руска војска је такође уништила 1.080 камиона са нафтним дериватима.

"Ови ваздушни удари омогућили су смањење незаконите трговине нафте са сиријске територије за готово 50 одсто."

Више од 2.000 бораца, 120 тона муниције и 250 возила испоручено је у исламску државу и Ал-Нусру са турске територије, рекао је шеф Националног центра за државну одбрану генерал Михаил Мизинтсев.

"Према поузданим обавјештајним подацима, турска страна је предузимала такве радње већ дуже време и у континуитету. И што је најважније, није планирала да престане. "