latinica  ћирилица
30/11/2015 |  11:06 | Аутор: Агенције

Највеће заблуде у које људи вјерују

Ако сте мислили да је Монт Еверест највиша планина на свијету и да се кафа прави од зрна, размислите поново...
Пингвини (Фото: nationalgeographic.com) -
Пингвини (Фото: nationalgeographic.com)

Од дјетињства су нас увјеравали да је Монт Еверест највиша планина на свијету, да не смијемо да претјерујемо са слатким јер ћемо бити хиперактивни и да би требало да носимо капу кад је хладно.

Али, стручњаци су одлучили да разоткрију најуобичајеније претпоставке и саставе листу савремених заблуда. Ако нешто чујемо довољно пута, често ћемо почети да вјерујемо у то. Срећом, Индепендент је одлучио да нам отвори очи и покаже шта је истина.

Кафа

Већина људи мисли да се кафа прави од зрна, али стручњаци тврде да се састоји од сјеменки које називамо "зрнима".

Камелеони

Обично сви мисле да камелеони мијењају боју како би се прилагодили околини, али они уствари то раде у зависности од свог расположења, температуре и изложености сунчевој свјетлости.

Монт Еверест

Врло често га називају највишом планином на свијету. Али, иако се врх ове планине више од било којег другог врха налази изнад нивоа мора, Мауна Кеа је највиша, ако се висина планине мјери од подножја до врха.

Кинески зид

Распрострањено је мишљење да се Кинески зид види из свемира. Али, астронаути с Апола потврдили су да се не види с Мјесеца.

Псеће године

Једна људска година наводно је еквивалент седам псећих. Али то се не односи на све расе паса, већ зависи од пасмине и величине пса.

Губитак топлоте

Често се каже да најбрже губимо топлоту преко главе. Стручњаци тврде да је ово мит, и напомињу да би људима било једнако хладно када би на температуру испод нуле изашли без капе као и кад би изашли без панталона.

Земља

Сви смо ми у школи учили да се Земља окреће око Сунца. Технички, оно што се догађа јесте да Земља, Сунце и друге планете круже по путањи око центра Сунчевог система.

Чуло укуса

Мислите да различити дијелови језика детектују различите укусе? Погрешно! Ово је научно оповргнуто. Сво чуло укуса долази из свих дијелова језика, иако су различити дијелови осјетљивији на различите укусе.

Кикирики

Многи мисле да кикирики припада породици орашастих плодова, али он уствари спада у породицу махунарки, заједно с пасуљем, грашком, сојом, бадемом и рогачем.

Дјеца и слаткиши

Родитељи често тврде да су им дјеца пуна енергије након конзумирања слаткиша. Али то није истина, јер је већина истраживања потврдила да шећер ни на који начин не узрокује хиперактивност.

Људска чула

Већина људи претпоставља да имају пет чула. Али постоји их барем девет, док већина научника сматра да их има двадесетак.

Колачићи судбине

Обично се сматра да је ријеч о традиционалном кинеском изуму, али "створили" су их Американци.

Суши

За вријеме конзумирања овог традиционалног јапанског јела, већина људи мисли да једе нешто што у преводу значи "сирова риба", али суши уствари значи "пробање киселог".

Викиншке кациге с роговима

Из неког разлога као да цијели свијет вјерује да су викинзи ишли около с роговима на глави, али не постоје никакви докази да је то истина.

Забрањено воће

Сви сматрају да је забрањено воће које се спомиње у Књизи постања - јабука. Али, нигдје у Библији се уопше не спомиње јабука, већ плод са дрвета сазнања.

Витамин Ц

Укоријењено је мишљење да је Ц витамин дјелотворан у борби против прехладе. Али, већина стручњака истиче да има мало или никаквих доказа да Ц витамин на било који начин убрзава и помаже у лијечењу прехладе.

Кофеин

Учестало је вјеровање да кофеин узрокује дехидратацију. Иако пића која садрже кофеин могу да имају благо диуретско дејство, она не повећавају ризик од дехидратације.

Пацови у Лондону

Раширен је мит да се у Лондону увијек крије неки пацов на мање од два метра удаљености од вас. Али, то није истина, јер пацови нису тако равномјерно распоређени по граду.

Пингвини

Романтичаре ће ово разочарати, али пингвински парови не остају вјерни цијели живот. Они су већином моногамни, али неке врсте попут Царских пингвина су серијски моногамне. Тачније, имају једног партнера током једне сезоне парења, али већ сљедеће године ће вјероватно наћи другог партнера.

Тамна страна Мјесеца

Постоји ли тамна страна Мјесеца? Наводно не, будући да се Мјесец константно врти око своје осе. А и не постоји неко подручје планетоида које би могло да буде у константном мраку.