latinica  ћирилица
28/11/2015 |  19:51 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Сутрашњи састанак код Додика-заједнички одговор на одлуку Уставног суда БиХ(ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговараће сутра у Бањалуци са српским политичким представницима о одлуци Уставног суда БиХ да поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске нису усаглашене са Уставом. Састанку би требало да присуствују представници власти Републике Српске, странака у Народној скупштини и институцијама БиХ.
Палата Предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

Одлука Уставног суда БиХ о оспоравању 9. јануара је политичка порука – покушај да се негира Република Српска и од народа отме овај празник, сматра министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак. Буде ли један од закључака састанка код предсједника Српске да се српски представници повуку из рада институција БиХ, Црнадак је, каже, спреман да га прихвати.

"Све што буде заједнички договор иза којег сви стану, ја ћу као министар у Савјету министара БиХ испоштовати. Мислим да сам ја посљедња особа око које треба да имате дилему зато што сам ја већ једном поднео оставку и напуштао Савјет министара и то за мене није никакав проблем', каже Црнадак'.

И министри у Влади Српске имају велика очекивања – да, без обзира на политичку припадност, епилог састанка буде јединствен став.

"Сутра ћемо покушати да потигнемо консензус бар око неких питања око којих можемо бити потпуно усаглашени, заједнички став да донесемо, а то је ова крајње увредљива пресуда Уставног суда БиХ'', истиче Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства РС.

Већ сада је извјесно да ће и један и други политички блок у Српској на састанак донијети исте идеје – ујединити се против одлуке која понижава Републику Српску.

"Мислим да је ово крајњи моменат да се опозиција и власт састану, закопају ратне сјекире на тренутак и да се овај референдум што прије спроведе'', истиче Емил Влајки.

Одлуке штетне по Републику Српску су се низале годинама. Ипак, чврста као стијена, стоји чињеница да је 9.јануар дан када је она створена и то нико не може да оспори, кажу правни експерти. Сви потези са бх нивоа, кажу, нису случајни.

"На сцени је распарчавање Републике Српске или свођење Српске на празну љуштуру. То смо видјели кроз одлуке Уставног суда, оног момента када је било онемогућено доношење одлуке путем ПС, Дома народа. Онда се нашао један Уставни суд да кроз стране судије доноси одређене одлуке'', сматра декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић.

И у њему три странца који одлучују како ће грађани Републике Српске да живе. Управо Бошњацима и одговара такав састав, кажу правници. Разлог је јасан као дан – желе да прикажу да Српска није постојала прије Дејтона.

"Уставни суд БиХ је параван за такву политичку игру жонглирања која у својој крајњој инстанци жели да промијени политичку матрицу два ентитета, њихове судбине и судбине народа'', став је Милимира Мичибабића професора Универзитета у Београду.

Дискриминаторска одлука усмјерена против српског народа мора бити поништена – оцјена је руских стручњака. Република Српска, кажу, мора ојачати суверенитет, јер је то сада једино средство за опстанак Срба на Балкану.