latinica  ћирилица
28/11/2015 |  17:16 ⇒ 17:16 | Аутор: sputniknews.com

Ирански генерал спасио руског пилота

Према саопштењима из Техерана, ирански генерал Касем Сулејмани, командант специјалне јединице “Ел Кудс“, предводио је операцију спасавања пилота руског бомбардера Су–24.
Касем Сулејмани - Фото: Screenshot/YouTube
Касем СулејманиФото: Screenshot/YouTube

Ирански генерал Касем Сулејмани, командант специјалне јединице “Ел Кудс“ која је специјализована за извођење операција у иностранству и која већ неколико мјесеци учествује у борбама против Исламске државе на територији Ирака и Сирије, стао је на чело мисије спасавања пилота руског бомбардера којег је у уторак оборио турски ловац Ф–16 на турско–сиријској граници.

Према саопштењима иранске информативне агенције “Фарс“, након пада руског бомбардера Турска је послала специјални одред како би ухватио пилота, а касније њиме уцјењивала Русију.

Русија је послала неколико хеликоптера за спасавање пилота, међутим, дочекала их је ватра припадника Слободне сиријске армије из најсавременијих врста оружја. То их је омело да изврше задатак.

Тада се руска команда договорила са генералом Сулејманијем о помоћи у тражењу и спасавању Константина Мурахтина, пилота обореног Су–24 који се катапултирао приликом пада авиона. Иницијатива о учешћу Иранаца у операцији за спасавање руског пилота стигла је од самог Сулејманија.

Москва је прихватила његов приједлог и дала пуну слободу акције. Сулејмани је одмах припремио специјалну операцију заједно са припадницима либанског “Хезболаха“ и сиријских специјалаца, обучаваних у Ирану. Русија је са своје стране затворила ваздушни простор и обезбиједила сателитску везу.

Акција спасавања на крају је успјешно завршена, а руски пилот је пребачен у руску војну базу у Латакији у Сирији.