latinica  ћирилица
28/11/2015 |  17:03 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Македонија- полиција бацила сузавац и шок бомбе на мигранте

Македонска полиција испалила је сузавац и шок бомбе на бројне мигранте који данима чекају на грчкој граници и траже да им се дозволи пролаз ка земљама западне Европе, објавили су полицијски извори.
Македонија: Сукоб полиције и миграната - Фото: AP
Македонија: Сукоб полиције и мигранатаФото: AP

Прије двије седмице Македонија је, заједно са другим балканским земљама које су на путу ка европским земљама, почела да враћа "економске мигранте".

Групе за заштиту људских права критиковале су ову одлуку према којој је само Сиријцима, Ирачанима и Авганистанцима дозвољено да наставе путовање ка западној Европи.

Нова ограничења изазвала су вишедневне протесте Иранаца, Пакистанаца, Мароканаца и других који су остали заробљени у шаторским камповима на граници.

Неки Иранци су буквално "зашили" своја уста, док се један човјек бацио пред полицајцима на жељезничку пругу.

Данашње насиље је ескалирало након што се мигрант, за кога се вјерује да је Мароканац, попео на кров вагона, при чему га је ударила струја, а он задобио тешке опекотине.

Побјешњели мигранти су почели да бацају каменице на припаднике македонске полиције, рекао је Ројтерсов фотограф који се налазио на лицу мјеста.

Полиција је одговорила сузавцем и шок бомбама како би вратила гомилу назад.

Неки полицајци су такође бацали каменице.

Јутрос су македонски војници почели са постављањем металне ограде висине три метра, сличне оној коју је Мађарска раније подигла на својим јужним границама.