latinica  ћирилица
28/11/2015 |  16:37 | Аутор: РТРС

Руси направили "панцире" за полицијске псе (ВИДЕО)

Руска Асоцијација научника за производњу специјалних материјала направила је неку врсту панцира за псе.
"Панцир" за полицијске псе (Фото: Ruptly) -
"Панцир" за полицијске псе (Фото: Ruptly)

Овај оклоп направљен је након што је у терористичким нападима у Паризу 13. новембра, између осталих, страдала и полицијска керуша Дизел.

Такозвани “Nord body armour“ састоји се из два дијела који штите врат и груди пса, а произведен је и додатни оклоп за ноге и главу.

Један од кинолога који су радили на пројекту, Владимир Китрик каже да је технологија већ кориштена на такмичењу “Трка хероја“ у ком се пси такмиче у проналажењу возила са експлозивом.

“Тренирали смо их око два мјесеца. У почетку им се панцир није свиђао, али су касније схватили да је користан, па су га прихватили“, каже он.

Иначе, француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев прихватио је да прими поклон од руских колега - штене Добрињу, које ће замијенити полицијску керушу Дизел, која је погинула током специјалне операције у Паризу.

"Поклон је веома симболичан, снажан и изузетан гест с ваше стране. Лично сам дирнут и увјеравам вас да ће за то штене бити створени бољи услови", написао је Казнев у захвалници.

Још није познато кад ће Добриња путовати у Француску, али се зна да треба да прође кроз медицинске провјере и неко вријеме проведе у карантину. Такође, мораће да прође обуку на новом језику.