latinica  ћирилица
28/11/2015 |  14:16 ⇒ 21:40 | Аутор: Агенције

Приштина: Ухапшен Аљбин Курти и још 95 лица

Косовска полиција је након протеста у центру Приштине ухапсила 95 лица, међу којима и лидера самоопредјељења Аљбина Куртија.

Према ријечима портпарола косовске полиције Бакија Кељанија, том приликом повријеђена су четири демонстранта, као и два полицајца.

Како каже, појединци су се опирали хапшењу и полиција је била нападнута приликом упада у просторије Самоопредјељења. Осим тога, он наводи да је полиција поступила по правилима и налогу тужилаштва.

"Полиција Косова са својим релевантним јединицама предузела је мјере да би пред лице правде извела господина Куртија, што је и суштина потјернице која је за њиме расписана. Када су припадници полиције стигли код седишта Самоопредјељења наишли су на демонстранте који су ометали службена лица да врше своју дужност", истакао је Кељани.

Портпарол полиције је рекао да су демонстранти напали полицију.

Та лица су ухапшена испред и у просторијама сједишта Самоопредјељења, рекао је Кељани и додао да су демонстранти бацали петарде и друга пиротехничка средства на полицију, па је због тога ухапшен оволики број лица.

"Приведено је 95 лица којима се узимају изјаве и они ће бити даље процесуирани. Као посљедица насиља које се догодило испред зграде Самоопредјељења, као и унутра, било је четворо повријеђених међу демонстранатима и два теже повријеђена полицајца", рекао је портпарол косовске полиције.

Послије протеста покрета Самоопредјељење у центру Приштине, гдје је вечерас требало да буде одржана централна прослава дана албанске заставе која је затим отказана, живот се одвија нормално.

Припадници полиције још су распоређени једино око полицијске станице у Приштини, зграде тужилаштва и у близини сједишта покрета Самоопредјељење, док је мањи број демонстраната примијећен у околним улицама, јавља Танјугов извјештач са лица мјеста.

Полицијске снаге су под пуном опремом за разбијање демонстраната, а затворене су и улице које воде ка тужилаштву и сједишту Самоопредјељења.

Курти се вечерас са говорнице обратио демонстрантима окупљеним у центру Приштине.

У острашћеном говору против Србије, прекидан громогласним повицима "УЧК", "САД", "Независно Косово", Курти је поновио захтјев опозиције да премијер самопроглашеног Косова Иса Мустафа повуче потпис са бриселског споразум и споразума о демаркацији границе са Црном Гором.

Према његовим ријечима, споразум о заједници општина са већинским српским становништвом значи "подјелу Косова по етничкој основи или стварање Републике Српске на Косову".

Курти је додао да је споразум о демаркацији "додатно сузио територију Косова, чији грађани морају још једном стати у његову одбрану, сада не више од Србије, већ и од клана Иса Мустафа - Хашим Тачи".

Он је позвао сународнике да "једном за свагда" уклоне границу између Косова и Албаније и да сада јединственије него икада стану у одбрану цјелевитости Косова.

Курти се послије завршеног обраћања удаљио у пратњи јаког обезбјеђења, након чега је ухапшен.