latinica  ћирилица
28/11/2015 |  13:40 | Аутор: СРНА

Филимонова: Рефендум инструмент за очување српског народа

Референдум о Суду и Тужилаштву БиХ је инструмент за очување српског народа и не постоје никакве међународне одредбе које би могле да га спријече или забране, изјавила је у Београду главни и одговорни уредник московског Фонда стратешке културе Ања Филимонова.
Ана Филимонова - Фото: СРНА
Ана ФилимоноваФото: СРНА

Она је на отварању међународног скупа "Суд и Тужилаштво у контексту /де/стабилизације Републике Српске" у Београду рекла да је референдум веома важна ствар за Запад, зато што је Запад формирао систем протектората различитог степена потчињености на Балкану, а тако и за Републику Српску и за српски национални корпус на Балкану.

Филимонова је објаснила да се то дешава у условима геополитичког прелома, прије свега, у региону Блиског истока, који је веома тијесно везан са регионом Балкана, нарочито због безбједносних изазова у вези са вехабијским покретом.

Она је на скупу у београдском Медија центру подсјетила да на Балкану постоји око 100.000 практично активних сљедбеника вехабијског покрета и око 4.000 активних бораца вехабиста, који су у сваком тренутку спремни да крену у "свети рат".

"Постоји око 28 активних центара у БиХ, постоји изричита спрега између власти и безбједносног система БиХ са лидерима и финансијерима вехабијског покрета. Све то не може, а да не изазива озбиљну забринутост у вези са тим шта ако Запад настави политику суштинског рушења Републике Српске лишавањем права које она изворно има по Дејтонском споразуму", навела је Филимонова.

Она је упозорила да ће ако Република Српска буде урушена, онда бити урушена и граница вехабијског покрета, "коју Запад свјесно формира и развија у БиХ".

Како је указала, Србија ће онда, као најјача држава на Балкану, бити практично у канџама вехабија - са једне стране оних у БиХ, са друге вехабија Рашке области и вехабија са Космета, које су међусобно веома тијесно повезане.

Филимонова је истакла да се може рећи да је референдум о Суду и Тужилаштву БиХ инструмент за очување српског народа.

"Можемо рећи да је референдум инструмент за очување српског народа и неотуђивог, демократског, легитимног права српског народа на исказивање воље. Не постоје никакве међународне одредбе, које би могле да спријече или забране референдум. Референдум српског народа је неотуђиво, изворно право српског народа као било којег народа на исказивање воље", поручила је Филимонова.

Она је оцијенила да је одлука Уставног суда БиХ да укине Дан Републике Српске срамна и дискриминаторска одлука, која је уперена на скраћивање права, на понижавање српског народа.

Филимонова је оцијенила да је то само наставак вишедеценијског процеса ускраћивања права Србима на Балкану.

"То је само још једна од тачака у том процесу. Та одлука мора да буде поништена, а Република Српска мора да крене у јачање сопственог суверенитета, зато што је то у овим геополитичким тренуцима једино средство за очување Срба на Балкану", закључила је Филиомонова.

Скуп, на коме учествује више еминентних стручњака из Србије, Русије и Републике Српске, организују Представништво Српске у Србији и московски Фонд стратешке културе, с циљем да се јавност Србије ближе упозна о овој теми, чији ће се расплет одразити на стабилност и будућност БиХ, Српске, Србије и региона.