latinica  ћирилица
28/11/2015 |  13:19 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Црнадак: Поштовати заједнички став који сутра буде донесен

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да ће поштовати заједнички став са сутрашњег састанка политичких представника из Републике Српске код предсједника Милорада Додика, поводом одлуке Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике, и ако он буде значио напуштање Савјета министара БиХ.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

Црнадак је поручио да ће испоштовати све што буде заједнички договор иза којег сви стану, па и када је ријеч о могућем напуштању Савјета министара БиХ док се не измијени Закон о Уставном суду БиХ.

"Мислим да сам посљедња особа око које требате имати дилему, јер сам и раније подносио оставке и напуштао Савјет министара и то за мене није никакав проблем", рекао је Црнадак у Бањалуци.

Он је истакао да је у овом тренутку важно јединство политичара из Републике Српске, али да му се "не свиђа што су неки, који су били у коалицији са СДА у вријеме подношења иницијативе код Уставног суда БиХ, пожурили да приграбе јефтине политичке поене".

Према његовима ријечима, одлука Уставног суда БиХ о оспоравању Дана Републике Српске 9. јануара, чиста је политичка порука, којом се покушава урадити нешто што је немогуће, што негира Републику Српску и покушава тај празник узети од народа у Српској.

"Увјерен сам да ћемо сви који смо славили тај празник, славити и даље. Одлука тешко да ће имати неки ефикат и доживљавам је као погрешну поруку, пуну провокативног приступа који неће дати ефекат за оне који су је осмислили", поручио је Црнадак, који је и генерални секретар ПДП-а.

Црнадак је изјавио да ће нове програмске смјернице ове странке бити базиране на економији, борби против корупције и заштити позиције Републике Српске и њених надлежности и положаја унутар БиХ.

Он је прије почетка Сабора ПДП-а, који се данас одржава у Бањалуци, нагласио да је ово на неки начин и емотиван тренутак јер након 16 година Младен Иванић више неће бити предсједник странке, а његово мјесто заузеће Бранислав Бореновић.

"Спремни смо да уђемо у нову фазу, и од млађег руководства очекујемо даље успјехе странке у политичком животу. Одлука Иванића да се не кандидује за предсједника странке је добра порука за демократизацију политичких партија. Надам се да ће тако бити прихваћена у Републици Српској", рекао је Црнадак.

Он је нагласио да ће Бранислав Бореновић бити добар предсједник ПДП-а, те да има довољно знања и искуства за лидерски посао.

Црнадак је најавио да ће на данашњем Сабору бити изабрана три потпредсједника странке и девет предсједника регионалних одбора.