latinica  ћирилица
28/11/2015 |  10:24 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Фоча: Почиње обнова жељезног моста - ипак са двије траке

Из општине Фоча најављено је да ће обнова жељезног моста на Дрини, који је порушен у НАТО бомбардовању 1995. године, почети у наредних мјесец дана.
Мост у Фочи - Фото: СРНА
Мост у ФочиФото: СРНА

У информацији, објављеној на општинском сајту, наводи се да ће обнова коштати око три милиона марака, а да је општина обезбиједила 300.000 КМ из кредитних средстава, те да од Владе Републике Српске очекује 600.000 КМ.

"Остатак новца биће плаћен извођачу у периоду од пет година на рате, без камата, из редовних буџетских средстава. Свакако да очекујемо помоћ од републичких и институција БиХ, као и од различитих донатора", рекао је начелник општине Радисав Машић.

Обнова моста, на чијем порушеном дијелу се налази "бејли" конструкција, почела је 2011. године проширивањем и ојачавањем темеља и стубова, чиме је повећана носивост моста, јер је било замишљено да се, умјесто постојеће једне траке, гради мост са двије саобраћајне траке и пјешачким стазама.

Општинска власт је 2013. године одустала од такве замисли, па је расписан тендер и изабран извођач радова за градњу уже верзије моста, са једном траком, која би коштала око 1.000.000 КМ, а на којој би се двосмјерни саобраћај регулисао семафором.

Након поништавања тендера, због приговора једног од понуђача, али и притиска јавности да се гради шири мост, локална управа се, ипак, одлучила за варијанту са двије саобраћајне траке.

Уговор са извођачем радова требало би дабуде потписан за петнаестак дана, а рок за завршетак радова је осам мјесеци.

Жељезни мост код Казнено-поправног завода, на мјесту гдје се вијековима налазила "доња" скела на Дрини, изградила је аустроугарска власт 1884. године, а осим у посљедњем, рушен је и у Другом свјетском рату.

НАТО бомбе су 1995. године порушиле његов средишњи дио, између два носећа стуба, а као прелазно рјешење, неколико година послужио је понтонски мост њемачког СФОР-а који су њемачки војници одласком из Фоче однијели, да би 2005. године Оружане снаге БиХ Дрину на том мјесту премостиле "бејли" конструкцијом.

Стари жељезни мост у Фочи на листи је заштићених културно-историјских споменика БиХ.