latinica  ћирилица
28/11/2015 |  09:27 | Аутор: СРНА

Ђокић: Раст индустријске производње за 3,5 одсто

У Републици Српској за девет мјесеци ове године забиљежен је раст индустријске производње за 3,5 одсто у односу на исти период прошле године, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Он каже да је овај податак различит уколико се анализира по секторима у оквиру прерађивачке индустрије, гдје повећање иде и изнад 12 одсто у области експлоатације и вађења руде и камена, док је у области производње намјештаја и више од 16 одсто у односу на исти период прошле године.

"У Републици Српској имамо реалан привредни раст у овој години и очекујемо да ће сходно томе бити и номиналан раст бруто домаћег производа. Виђећемо да ли ћемо успјети да достигнемо стопу од два одсто", рекао је Ђокић.

Он истиче да је важно да је у овој години било нових инвестиција и да ће се неке од раније започетих завршити или су већ завршене.

Ђокић је подсјетио да је један од тих инвестиција Фабрика за производњу метал силицијума "Р-С силикон" у Мркоњић Граду, те да је Термоелектрана Станари у фази припреме за пробни рад.

"Само та два производна објекта ће битно промијенити индустријску слику Републике Српске", рекао је Ђокић.

Када је ријеч о енергетским објекатима, Ђокић истиче да је у току изградња 14 малих хидроцентрала, те да има најава да ће наредне године почети изградња нових.

"Више фабрика је претходних мјесеци повећавало број запослених, а постоје најаве да ће то урадити и у наредном периоду. Осим тога, имамо преговоре са новим инвеститорима који ће доћи у Српску", рекао је Ђокић.

Он сматра да ће тренд привредног раста бити настављен и у 2016. години, што је Влади Републике Српске био најважнији циљ, јер то доприноси смањењу незапослености.

Ђокић је подсјетио да је почетком 2012. године у Републици Српској било регистровано 154.480 незапослених, док је тај број за десет мјесеци ове године 135.000.

"Број незапослених за три године смањен је за 19.400, што је резултат активности које су спроводили Влада Српске и ресорна министарства. У цјелини то је добар знак наде да је економија Српске кренула путем развоја", рекао је Ђокић.