latinica  ћирилица
27/11/2015 |  14:19 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Премијера филма "Ах, што ћемо љубав крити" 29.новембра

У РТВ дому Радио-телевизије Републике Српске данас је одржана конференција за новинаре поводом премијере кратког играног филма Душка Мазалице "Ах, што ћемо љубав крити" која ће бити одржана 29. новембра у Дјечијем позоришту Републике Српске с почетком у 20 часова.
Конференција за штампу краткометражног филма "Ах, што ћемо љубав крити" Душка Мазалице - Фото: РТРС
Конференција за штампу краткометражног филма "Ах, што ћемо љубав крити" Душка МазалицеФото: РТРС

Краткометражни филм "Ах, што ћемо љубав крити" је завршни мастер рад Душка Мазалице на Факултету драмских умјетности у Београду.

Прије премијере филма, у протеклих пола године представљена су три спота за традиционалне пјесме "Мој дилбере", "Мила мајко, шаљи ме на воду"  и "Ах, што ћемо љубав крити" које прате нарацију скривених унутрашњих осјећања главних актера филма.
Радња филма смјештена је у времену сукоба традиционалних обичаја и искрене љубави.

Аутор и режисер филма Душко Мазалица истиче да је успио испричати филм без дијалога који прати пјесма као нарација, што је жанровски одређено као "севдах оперета". Пјесме на аутентичан начин пјева Марија Шестић уз пратњу Синише Стјепановића. Битна мисија читавог пројекта јесте очување културне музичке баштине.

На конференцији је говорио и Младен Ђукић, сарадник на филму. Истакао је да прича о филму пролази кроз неколико годишњих доба, тако да су од почетка снимања до премијере прошле око три године.
Педесет чланова екипе и сарадника на филму успјело је да створи једну топлу причу па чак и измами сузе.

Душко Мазалица (Фото: РТРС)

Главна уредница Културног програма Радио-телевизије Републике Српске Јелена Којовић Тепић рекла је да је Душко Мазалица успио да сними нешто што изгледа јако лијепо, као бајка. Укомпоновао је љепоту природе и пејзажа са једном лирском причом, у коју је унио своју душу и објединио савремено и традицију наших простора.

Медијски покровитељ овог пројекта је Радио-телевизија Републике Српске.