latinica  ћирилица
26/11/2015 |  16:44 ⇒ 16:46 | Аутор: СРНА

Број заражених ХИВ вирусом достигао рекордан ниво

Број лица у Европи заражених ХИВ вирусом достигао је рекордан ниво, а највећи раст је у Русији, упозорава Европски центар за контролу и превенцију болести са сједиштем у Стокхолму.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Овај центар и Свјетска здравствена организација износе податак о 142.000 нових случајева, што је највећи број откад је болест осамдесетих година прошлог вијека евидентирана на континенту.

Само у Русији је 60 одсто или 85.000 дијагностификованих зараза, а у 28 земаља чланица ЕУ и три државе европског економског простора - Исланду, Лихтенштајну и Норвешкој - 21 одсто.

За повећање заражених ХИВ-ом у земљама источне Европе одговоран је пренос вируса међу хетеросексуалним људима, те зараза код зависника од дрога путем инфициране ињекције.

У земљама чланицама ЕУ и остатку западне Европе доминанатан начин преношења ХИВ-а јесте путем сексуалних односа међу мушкарцима.

Тенденција смањења броја инфицираних забиљежена је у земљама западне Европе.

Како се наводи у извјештају, 31 одсто заражених рођено је изван земаља у којима им је инфекција дијагностификована.

Тај проценат највећи је у најбогатијим земљама сјеверне Европе - Исланду, Шведској, Луксембургу, Норвешкој и Ирској.

Подаци показују да је број миграната заражених ХИВ-ом који стижу у Европу у посљедњих десет година "пао" за 41 одсто, а европске земље врло успјешно спречавају ширење заразе на властитој територији.

С обзиром на то да су избјеглице и мигранти жртве својеврсне социјалне изолованости у прихватним земљама, већа је могућност њиховог ризичног понашања и могућност заразе вирусом.