latinica  ћирилица
26/11/2015 |  15:27 | Аутор: СРНА

Требиње: Спирометријом утврђен поремећај дисања код неколико пацијената

Од укупно 50 пацијената који су данас на Одјељењу за пулмологију Болнице Требиње урадили преглед дисајне функције плућа - спирометрију, код њих пет евидентиран је поремећај дисања, потврдила је Срни начелник Одјељења за пулмологију у овој болници Душанка Мићуновић Јовановић.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Јовановићева је подсјетила да је данас на Одјељењу за пулмологију организован бесплатан преглед, напомињући да је одзив био добар и да су пацијенти долазили са подручја цијеле Херцеговине.

"Пацијенти код којих је констатован проблем са дисањем прегледани су у нашој болници и прописали смо им лијекове", рекла је Јовановићева и додала да ти пацијенти до данас нису знали да су болесни.

Јовановићева је навела да се спирометријом не може открити карцином плућа, већ да се на овај начин открива поремећај дисајне функције настао из неког разлога, додајући да то може бити поремећај плућне вентилације опструктивног или рестриктивног типа.

"Опструктивног типа је хронични опструктивни бронхитис и бронхијална астма, док код карцинома може бити рестриктивни поремећај плућне вентилације, када је дио плућа искључен из функције и у том случају треба направити снимак плућа", појаснила је Јовановићева.

Пацијенти који су радили спирометрију били су средње и старије животне доби, а могу је, како каже Јовановићева, урадити и дјеца, уколико добро сарађују.

С обзором да је број обољелих од плућних болести у Требињу у сталном порасту, Одјељење за пулмологију Болнице Требиње пацијентима је жељело да изађе у сусрет те им организовало бесплатан преглед без заказивања, упутнице и здравствене књижице, а с циљем провјере здравственог стања плућа.