latinica  ћирилица
26/11/2015 |  13:30 ⇒ 13:50 | Аутор: Агенције

Зрно сувог грожђа предвиђа интелигенцију дјетета

Истраживачи Универзитета у Ворвику тврде да могу да предвиде колико ће осмогодишњаци бити успјешни у школи помоћу само једног зрна грожђа.
Грожђе - Фото: AP
ГрожђеФото: AP

Овај метод могао би да буде најједоставније осмишљен тест дјечијих способности икада.

Истраживачи су тестирали на стотине дјеце стављајући зрно сувог грожђа под шољу и говорећи им да сачекају прије него што добију одобрење да га поједу.

Упркос томе што наредба дјелује прилично једноставно, за дјецу у млађим узрастима може бити веома “исцрпљујућа“, и многа од њих ће поклекнути. Резултати су, међутим, показали да су она дјеца која су била најстрпљивија у 8. години живота била знатно интелигентнија (7 поена на скали) од својих нестрпљивих вршњака.

“Игра са зрном сувог грожђа једноставан је начин за процјену инхибиторне контроле код млађе дјеце... и може се у клиничкој пракси користити за утврђивање степена ризика за јављање поремећаја пажње и учења “, изјавио је истраживач Дитер Волке за британски “Телеграф“.

Научнике је нарочито интересовало како ће се на тесту показати превремено рођене бебе. Не баш најбоље, испоставило се.

“Што је мања била гестациона старост дјетета, то је била мања инхибиторна контрола, и веће су биле шансе да се код детета јави поремећај пажње и мања академска постигнућа“, наводи се у студији.

Истраживање је објављено у магазину “Journal of Pediatrics“.

Извор: Newser/Б92