latinica  ћирилица
20/11/2015 |  13:58 | Аутор: СРНА

Истраживање - технологија убрзава нашу перцепцију времена

Технологија убрзава нашу перцепцију времена, па нам се чини да вријеме сваке године пролази све брже, резултати су најновијег истраживања.
технологија/илустрација(Фото: dailymail) -
технологија/илустрација(Фото: dailymail)

Смарт-телефони, таблет рачунари и други уређаји тренирају наш мозак да обради више информација "варајући нас" да вријеме пролази брже него што је заиста случај.

"Пронашао сам неке индикаторе да интеракција са технологијом и технократским друштвима повећава неки тип нашег 'пејсмејкера'", каже доктор Аоиф Меклафлин са Универзитета "Џејмс Кук" у Сингапуру.

Она је додала да то помаже донекле да људи раде брже, али и врши одређени притисак, пише "Дејли мејл".

У студији су анализирани појединци који су увијек повезани са технологијом и они који је ријетко користе након чега је упоређено како свака група види пролазак времена.

Истраживање указује да они који су "прилијепљени" за екран прецјењују проток времена у односу на оне који ријетко "гуглају".

Такође, појединци који редовно користе технологију били су више под стресом јер су стално осјећали да вријеме "лети" и да касне.

У истраживању се наводи да чак и читање обичне рекламе изазива осјећај да вријеме протиче брже у односу на другу групу која је пред собом имала дуг монолог из "праве" књиге.

"То је као када покушавате да имитирате технологију и желите да будете бржи и ефикаснији", рекла је Меклафлинова.

Ово је истраживање је доказало оно што многи знају све вријеме - морамо застати да "помиришемо ружу".

"Ако желимо да зауставимо вријеме морамо да се искључимо из свјетског веба сваке седмице и тако успоримо наше 'пејсмејкере'", наводи се у истраживању.