latinica  ћирилица
19/11/2015 |  15:23 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Научници узгојили гласне жице у лабораторији

Научници Универзитета Висконсин-Медисон саопштили су да су успели да узгоје гласне жице које имају способност произвођења звука.
Научници узгојили гласне жице у лабораторији - Фото: B92
Научници узгојили гласне жице у лабораторијиФото: B92

Узгојено ткиво веома је слично правом, а научници јављају да су успjели да произведу звук када су орган припојили гркљанима узетим од животиња.

Истраживачи су органе узгојили тако што су од преминулих донора преузели двије врсте ћелија од којих се састоји највећи дио гласних жица, а затим их поређали на тродимензионалну структуру колагена. Типови ћелија су почели да се мијешају и расту, а за 14 дана формирано је ткиво налик гласним жицама, које је посједовало облик, еластичност и приближно иста хемијска својства овог органа.

Вјештачки узгојене гласне жице у будућности ће бити пресађиване пацијентима код којих је услед канцера, различитих инфекција или физичких оштећења овај орган оштећен или у потпуности уклоњен јер других ефикасних третмана за сада нема.

Научници планирају да спроведу додатна истраживања како би утврдили у којој мјери ће тијела пацијената прихватати вјештачки узгојене гласне жице. Досадашњи експерименти били су веома успјешни.

Извор: Philly.com/Б92