latinica  ћирилица
19/11/2015 |  12:51 ⇒ 12:53 | Аутор: Б92

Чешће мијењајте постељину за боље здравље

Већина људи не воли да мијења постељину, што је научно и потврђено. Кад је већ такав случај – колико дуго се можете ‘извлачити’ прије него што заиста будете морали да оперете постељину?
Постељина (hometextile.rs) -
Постељина (hometextile.rs)

Постељину би требало мијењати бар једном недјељно, под условом да на њој нема никаквих тјелесних течности, попут сперме, урина, трагова столице, бљувотине, и исцједака усљед инфекције уха, каже доктор Мерилин Робертс за Yахоо. Уколико се појаве, постељину би одмах требало опрати.

Људи који се у току спавања сувише зноје постељину би требало да мијењају бар двапут недјељно, с обзиром на то да влажна и топла средина веома погодује развоју бактерија.

Највише пажње на чистоћу постељине требало би да обраћају дијабетичари, пливачи и старије особе јер су припадници ових група подложнији настанку кожних инфекција од осталих људи.

Кућне љубимце никако не би требало пуштати у кревет, већ им за спавање треба намијенити посебне лежајеве – њихова кожа и длака право су складиште људских болести, истиче Робертс.

Посљедњи савјет више је ствар здравог разума - уколико се појави било какав непријатан мирис, то је сасвим очигледан знак да треба промијенити постељину, закључује Робертс.