latinica  ћирилица
18/11/2015 |  12:44 ⇒ 12:44 | Аутор: Агенције

Који чај је најбољи за ваше здравље?

Откријете које врсте чајева носе највише здравствене користи.
Чај - Фото: илустрација
ЧајФото: илустрација

Зелени чај

Овај напитак је богат полифенолом који се зове ЕГЦГ, а који највјероватније утиче на људско здравље и болести. Осим тога, антиоксиданси у зеленом чају наводно спречавају појаву карцинома дојке, плућа и желуца.

Такође се тврди да шољица зеленог чаја представља добру заштиту од деменције и настанка Алцхајмерове болести, као и да може да смањи ниво холестерола.

Црни чај

Научници су открили да они који пију двије до три шољице овог чаја дневно, имају 50 одсто мање шансе од појаве раних трагова деменције, у поређењу с људима који га не пију.

Истраживања су такође показала да овај топли напитак може да смањи ризик код можданог удара, али и заштитити плућа од штете проузроковане пушењем.

Чај од менте

Сматра се да чај од нане побољшава варење, али и да помаже у борби против стреса.

Осим тога, помаже у опуштању мишића, што је проблем с којим се сусрећу људи који пате од стреса или анксиозних поремећаја.

Улун чај

Због високе концентрације антиоксиданса, испијање улун чаја смањујује ниво холестерола, што је доказало мноштво истраживања.

Камилица

Осим што се повезује с дуговјечношћу код жена, научници напомињу и да испијање чаја од камилице може да помогне у регулацији дијабетеса.

Због тога што чисти и хидратизује кожу, камилица се сматра и вриједним борцем против проблема са кожом.