latinica  ћирилица
17/11/2015 |  13:26 | Аутор: Б92

Ново откриће о нашем мистериозном далеком рођаку

Наш мистериозни “рођак” денисован који је лутао равницама Сибира и Источне Азије постојао је десетинама хиљада година раме уз раме са модерним људима и неандерталцима и то на много ширем подручју, него што се раније вјеровало.
Зуб денисована -
Зуб денисована

Све што је до сада пронађено од ове врсте су дио кости из прста и два зуба у једној пећини у Сибиру. Сада су еволуциона генетичарка Сузана Сојер из Макс Планк института за еволуциону антропологију у Лајпцигу и њене колеге успјели да извуку нуклеарну и митохондријску ДНК из пронађених зуба нашег претка.

Зуби су већи од неандерталских, као и зуба модерних људи који су живјели у истом периоду. Разлике у ДНК у ова два зуба показали су да су особе којима су ти зуби припадали живјеле у размаку од чак 60.000 година – један прије 50.000 - 70.000 година, а други прије 130.000. Кост прста припадала је још млађем денисовану.

Сванте Пабо из Института “Макс Планк“ и његове колеге открили су да ДНК у старијем зубу упућује на укрштања врста. Он сматра да су се они спаривали са другим хомининима у Азији, попут Хомо еректуса, али и неком врстом чији остаци још нису пронађени.

Када је ријеч о дијелу прста, научници су раније сазнали да је припадао млађој дјевојци која је била слична неандерталцима, али је припадала другој врсти.