latinica  ћирилица
13/11/2015 |  21:50 | Аутор: РТРС

Откривене звијезде старије и од галаксије – ту су више од 13 милијарди година! (ВИДЕО)

Старије су и од Млијечног пута – звијезде које су у срцу наше галаксије открили астрономи с Аустралијског националног универзитета старе су више од 13 милијарди година, пренио је Би-Би-Си.

Те звијезде, потенцијално најстарији објекти икада откривени, настале су када је универзум имао само 300 милиона година и око њих се потом образовала наша галаксија Млечни пут.

„Ове прастаре звијезде су међу најстаријим опсталим звјездама у универзуму и извјесно најстарије које смо икада видјели“, рекла је Луис Хауз, водећа ауторка студије објављене у посљедњем броју часописа Нејчр (Nature).

Хаузова и њени сарадници увјерени су да су те звијезде старе преко 13 милијарди година због њиховог састава и локације.

Оне садрже веома мало „метала“, што је термин, како наводи Би-Би-Си, који астрономи користе за сваки елемент осим водоника и хелијума. Ти метали настају када звијезде експлодирају у супернови и онда улазе у састав касније насталих звијезда.

Ако звијезде имају необично мало метала, онда су вјероватно настале у раној историји универзума, прије експлозије многих звијезда из којих настају такви елементи.

Могуће је, међутим, да и у областима свемира с мало метала могу настати звијезде, које онда иако младе, немају таквих метала.

Астрономи онда посматрају како се крећу звијезде да би установили да ли су одувијек биле у сада густом, металом богатом центру Млијечног пута.

Ако је звијезда рођена у том региону, онда је једино објашњење малог садржаја метала да су настале прије постанка Млијечног пута.

„Те звијезде имају изненађујуће низак ниво угљеника, гвожђа и других тешких елемента, што сугерише да прве звијезде нису експлодирале као уобичајене супернове“, рекла је Хауз.

Откриће астронома с Аустралијског националног универзитета противријечи многим актуелним теоријама о условима раног универзума, наводи Би-Би-Си.

Извор: Beta/BBC