latinica  ћирилица
13/11/2015 |  11:06 | Аутор: 24sata.rs

Село у Јапану тражи нове становнике: Пријавило се највише Срба

Челници села Мишима у Јапану, које је почетком године расписало конкурс за нове становнике, који би за пресељење добили и новчану помоћ и разне бенефиције, изненађени су одзивом Срба.
Село Мишима у Јапану (Фото: mitabi.net) -
Село Мишима у Јапану (Фото: mitabi.net)

Наиме, иако конкурс важи за цијели свијет, највише се јавило управо људи из Србије, Хрватске и Бразила.

Мало село Мишима броји свега 372 становника, а власти су у жељи да повећају број становника отвориле конкурс за све заинтересоване. Међутим, нико није могао ни да претпостави да ће највећи одзив бити баш у нашем региону.

Ово село већ годинама покушава да пронађе начин да привуче нове становнике, а са бенефицијама које су понудили јавио се велики број заинтересованих Срба, Хрвата и Бразилаца. Изненађени оваквим сазнањем, новинари Јапанске националне телевизије су одлучили да пронађу људе који су вољни да се преселе у Јапан.

– Контактирали смо старјешине тог мјеста и рекли су нам да је највише било људи из те три земље. Конкурс је тренутно обустављен, али су нам рекли да је у плану да се поново покрене. Веома је занимљиво што су баш људи са ових простора највише заинтересовани за селидбу – рекао је Масааки Томинага, новинар ове телевизије.

Он сада са колегама жели да ступи у контакт са људима из Србије, Хрватске и Бразила који су се пријавили за ову животну авантуру.

– Вољели бисмо да видимо зашто људи у толиком броју желе са ових простора да се преселе у Јапан – каже новинар.

Како је раније објављено, сви апликанти из Србије су одбијени – али не зато што Јапан има нешто против Срба, већ зато што оваква селидба није нешто што треба схватати олако. Како каже наш саговорник, није истина да челници Мишиме не примају људе из Србије, и они ће моћи поново да се пријаве када буде покренут конкурс.

– Људи нису свјесни да живот овдје није тако једноставан како су замислили – рекао је један од старјешина за “Јапан Тајм“, објаснивши да и сама језичка баријера на коју би наишли Срби може да представља велики проблем.

Међутим, то није спријечило наш народ да навали на пријаве.