latinica  ћирилица
12/11/2015 |  09:46 ⇒ 09:56 | Аутор: РТРС

Милијардерски бункер у случају апокалипсе (ФОТО и ВИДЕО)

“Највећи бункер за милијардере на свијету“, који се састоји од низа ниских објеката распоређених на површини од три хектара, не личи баш на мјесто које треба да вас сачува од смака свијета, али “Опидум“, у срцу Чешке Републике, осмишљен је и саграђен управо у ту сврху.
Бункер за милијардере у Чешкој Републици (Фото: The Oppidum) -
Бункер за милијардере у Чешкој Републици (Фото: The Oppidum)

Бункер омогућава станарима да преживе природне катастрофе или катастрофе изазване људским фактором, као и прекид снабдијевања струјом чак 10 година.
На мјесту некадашњег војног бункера налази се највеће приватно склониште на свијету, које, између осталог, садржи хелидром, луксузне подземне просторије за живот и тајне ходнике који повезују зграде на површини земље са онима испод ње, омогућавајући станарима да се брзо склоне на сигурно, уколико се осјете угроженим.

Чак је и место стратешки изабрано у централној Европи, у непознатој сеоској области близу Прага, па се тако до бункера приватним авионом и из Лондона и из Москве може стићи за нешто мање од два сата.

Склониште споља дјелује прилично неупадљиво, али је испод земље заиста импресивно, права палата дубоко урезана у камен.

Луксузне просторије, укључујући и дјечје спаваће собе, заштићене су блиндираним вратима, баш као и купатило са џакузијем, биоскопска сала, играоница, базен, теретана, спа-центар и бар.

“Опидум“ има и подземну башту, са осветљењем које симулира природну светлост, али и приватне трезоре “за вашу најдрагоценију имовину“.

Власници ће “ексклузивно бити повезани с мрежама за комуникацију“, наводи се у промотивном видеу, а цио бункер је у потпуности самоодржив.

Бункер за милијардере у Чешкој Републици (Фото: The Oppidum)

Када је у питању безбиједност, асоцира на шпијунске филмове: ту су технологија отисака прстију, систем за препознавање дужице и најсавременији системи за видео-надзор.

Бивши шеф чешке обавјештајне службе и стручњак за безбиједност Андор Шандор каже:

“Бункер је јединствен по томе што обједињује најсавременије безбједносне системе са луксузом и удобношћу. “Ово је највећи такав објекат на свијету за који се зна.“

 Изградња супербункера почела је 1984. године, на врхунцу хладног рата, као заједнички пројекат влада тадашње Чехословачке и Совјетског Савеза. Тим који стоји иза њега каже да су у развој објекта уложени огромни ресурси, јер је грађен у вријеме изузетно затегнутих односа у свијету, те да данас тако нешто не би могло да се понови.

Бункер омогућава станарима да преживе природне катастрофе или катастрофе изазване људским фактором, као и прекид снабдевања струјом чак 10 година.

“Бункер ће моћи да обезбеди дуготрајни смештај становника - уколико буде потребно чак 10 година - без потребе за снабдијевањем споља. То укључује велике залихе некварљиве хране и воде, као и опрему за пречишћавање воде, лекове, операционе сале и мреже за комуникацију са спољним сетом“, каже портпарол тима.

Избор: даилyмаил.цо.ук/Блиц