latinica  ћирилица
11/11/2015 |  16:47 | Аутор: Б92

Узимајте чај према сопственој крвној групи

Чај се сматра здравим напитком, али његови ефекти зависе и од тога која сте крвна група, пишу Вечерње новости.
Чај - Фото: илустрација
ЧајФото: илустрација

Чај се сматра здравим напитком, али његови ефекти зависе и од тога која сте крвна група. Зато се и фитотерапеути руководе теоријом да човјек користи биље имајући у виду своју крвну групу.

Крвна група "0"

Особе које имају крвну групу 0 су "месни" типови и требало би да избјегавају млијеко и глутен. Иако се добро носе са стресом, мучи их желудачна киселина. Чајеви који се препоручују особама са овом крвном групом су на основи ђумбира, женшена, зеленог чаја, першуна, шипурка. Не одговарају им алоја, кантарион, подбел, кукурузна свила.

Крвна група "А"

То су јако емотивне и аналитичке особе изразито склоне стресу, због чега имају трајно високе вриједности кортизола, хормона стреса. Чајеви за особе са крвном групом А су чај од чистог цвијета јасмина, мјешавина столисника, невена и мајчине душице, затим од шипурка, кантариона. Не одговарају им чајеви од киселице и кукурузне свиле.

Крвна група "Б"

Особе крвне групе Б најчешће имају спор метаболизам, склоне су аутоимуним болестима, дебљању, летаргији, хроничном умору и неуредном сну. Имају отпоран пробавни систем, али слабу обрану од бактерија, прије свега ешерихије коли. Требало би да пију зелени чај, чај од зове, першуна, маслачка, метвице, тимијана, мајчине душице. Не одговарају им чејеви од подбела, дивизме, липовог цвијета.

Крвна група "АБ"

Људи са овом крвном групом су интуитивни, нису склони стресу, али имају смањен либидо. Требали би да се фокусирају на посебне врсте зеленог чаја и сродних приправака, менту, божур, сандаловину. Одговара им и чај од чичка, камилице, сладића. Идеалан избор чајева за њих је мЈешавина врхунског зеленог чаја и менте. За мушкарце с крвном групом АБ посебно се препоручује мЈешавина коприве и менте. Не пријају има чајеви од алоје, дивизме, русомаче.