latinica  ћирилица
11/11/2015 |  11:14 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Час физике у Пољској: Колико избјеглица бацити у море, да би сплав пловио?

Наставнику физике у једној од гимназија у Бидгошћу, на сјеверу Пољске, пријети отказ пошто је ђацима дао задатак да израчунају колико сиријских избјеглица морају да баце са сплава у море да сплав безбиједно доплови до обале Грчке.
Мигранти, архив -
Мигранти, архив

"Четворо избјеглица из Сирије покушава да допре до Грчке на сплаву димензија 1x2мx 20цм. Израчунај колико избјеглица треба гурнути са сплава у море да доплови до циља ако сваки има 60 килограма", гласио је задатак на часу физике који је шокирао ђаке, али и њихове родитеље који су одмах наставника пријавили директору гимназије.

"Директор је истог дана разговарао с наставником и обавијестио га је да ће први сљедећи такав инцидент значити отказ", казала је пољској телевизији ТВН24 заменица директора те гимназије Елжбјета Сташевич.

Наставник се правдао да је само хтио, додуше несрећно, да привуче пажњу ученика. "Прије тога су имали задатке у којим су градили тај сплав, па је овај некако логично проистекао. То нема никакве везе с некаквим мојим расистичким приступом. Немам ништа против избјеглица, радо бих видео људе различитог порекла у Пољској, уколико би они пристали да живе овдје", рекао је за ТВН24 тај наставник.

Иако је у гимназији само опоменут, није искључено да ће изгубити посао, пошто је случај доспио и пред више просвјетне власти у региону.

Извор:Бета/Б92