latinica  ћирилица
11/11/2015 |  09:06 ⇒ 09:15 | Аутор: РТРС

Ледоломац-најопаснија суперјахта на свијету (ФОТО)

Милијардери који маштају о бијегу на крај свијета сигурно ће бити заинтересовани за "Сиксплорер", вјероватно најопаснију суперјахту која постоји.
Ледоломац (фото: yachtnews.altervista.org) -
Ледоломац (фото: yachtnews.altervista.org)

Милијардери који маштају о бијегу на крај свијета сигурно ће бити заинтересовани за "Сиксплорер", вјероватно најопаснију суперјахту која постоји. Ово је прва комбинација ледоломца и луксузне јахте на свијету.

У питању је брод који онима са веома дубоким џепом омогућава да напусте Медитеран и упуте се ка Сјеверном полу.

Дизајнирала га је "Дамен група", која иначе дизајнира бродове ратне морнарице и нада се да ће "Сиксплорер" избрисати границу између војних и комерцијалних пловила.

- Када је ријеч о брзини и домету, наши бродови превазилазе све друге. Још једна предност је та што је "Сиксплорер" самодовољан, јер садржи резервне дијелове и сву опрему потребну за боравак у леденим морима - кажу из "Дамен групе".

Захваљујући трупу са ознаком "сеа аxе" (водена секира), "Сиксплорер" може да разбије лед до једног метра дебљине.

- Досадашњи ледоломци били су ефикасни, али не и удобни. Овим концептом успели смо да укључимо обе ствари - кажу из "Дамен групе".

Постоје три варијанте "Сиксплорера", од 65 до 100 метара дужине. Најмањи може да угости 32 особе.

Сваки садржи теретану, сауну, базен и палубу за посматрање мора.

Свако ко жели да постане власник овог невероватног брода, мора да се упише на листу чекања и буде стрпљив током наредне четири године.

Цијена луксузне јахте је тајна, али дизајнери кажу да на свијету постоји свега пар десетина људи који би могли да је приуште.

Извор:Блиц/CNN