latinica  ћирилица
09/11/2015 |  11:21 ⇒ 15:11 | Аутор: Б92

Наука потврдила: Портфолио дијета је најздравија

Најбоља исхрана за здраво срце је такозвани Портфолио план исхране, који се углавном састоји од орашастих плодова, соје, зеленог лиснатог поврћа, овса и махунарки.
Орашасти плодови (фото:vita.rs) -
Орашасти плодови (фото:vita.rs)

То је релативно нова дијета која подразумијева повећање уноса биљних стерола, монозасићених масноћа и витамина Е из орашастих плодова, биљних влакана и протеина.

Таква исхрана подразумијева смањен унос засићених масноћа и соли.

Канадски истраживачи су открили да придржавањем Портфолио плана исхране снижава крвни притисак у просјеку за два процента више у поређењу са до недавно најефикаснијом ДАСХ дијетом (ова подразумијева унос воћа, поврћа, рибе и орашастих плодова, али јој недостају засићене масти).

Научници су препоручили ову дијету након секундарне анализе података прикупљених у студији из 2011. о ефектима Портфолио дијете на холестерол.

“Ово је врло важно откриће о повезаности исхране и здравља“, каже др Дејвид Џенкинс са Универзитета у Торонту који је учествовао у студији.

Висок крвни притисак и холестерол су највећи фактори ризика за срчане болести и мождани удар. Ови здравствени проблеми обично подразумијевају узимање специјалних лекова. Међутим, исхрана много утиче на те факторе.

“Открили смо да је план исхране ефикасан колико и почетна доза просјечног лијека за висок крвни притисак. Истраживања су показала да исхрана саснована на биљним намирницама, при чему се предност даје онима које су богате протеинима, уљима и влакнима, смањује ризик од кардиоваскуларних болести и шлога“, рекао је професор Џенкинс.

Раније студије су показале да и индивидуалне компоненте Портфолио плана – орашасти плодови, сојин протеин и вискозна влакна – ефикасно снижавају крвни притисак.

Студија је објављена у стручном часопису “Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease".