latinica  ћирилица
09/11/2015 |  11:02 | Аутор: novosti.rs

Антибиотик не смирује кашаљ

У којим ситуацијама педијатри греше када прописују антибактеријску терапију. Само за три обољења оправдано је користити лекове из ове фармаколошке групе.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Кијавица и респираторне инфекције су разлог сваке треће посете педијатрима. Међутим, код само три болести педијатри у примарној здравственој заштити треба да пропишу антибиотик. То су акутни стрептококни фарингитис, акутни отитис медиа и акутни бактеријски синузитис. Свака нерационална употреба антибиотика, познато је, доводи до резистенције на бактерије и до стварања такозваних супербактерија.

Доказано је, такође, и да претерана употреба антибиотика у раном детињству доприноси развоју екцема, болести црева или астме у каснијем добу.

Ову су само неке од порука и упозорења које су се чуле на недавном скупу педијатара одржаном поводом Дана Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

- Злоупотреба у прописивању антибиотика, међутим, има пуно, нарочито код стања попут акутног бронхитиса, упорног кашља, високе температуре - каже др Горан Вукомановић, педијатар, кардиолог у овој болници. - Заблуде постоје и код педијатара, али чешће су код родитеља који инсистирају на антибиотицима или ињекцијама, а да за то не постоје јасне индикације.

Студија која је обухватила 450.000 деце у Енглеској и објављена је у августу у часопису "Педијатрикс" показала је јасну везу између нерационалне употребе антибиотика и развоја јувенилног артритиса.

- То се посебно односи на предшколску децу којима је због инфекције горњих респираторних путева погрешно прописиван антибиотик - упозорава др Вукомановић.

Да је висока температура увијек знак бактеријске инфекције, и да је зато неопходан антибиотик, једна је од најчешћих заблуда.

- Једна од честих љекарских заблуда је да се код вирусне инфекције, ипак, пропишу антибиотици, да се болест не би искомпликовала бактеријском инфекцијом - каже др Вукомановић.

Неки педијатри, каже он, чим виде код предшколског дјетета црвено грло, одмах дају антибиотик, иако су шансе да је у питању бактеријска инфекција једва пет одсто.

- Уколико нису сигурни или не постоји јасна клиничка слика, педијатри, прије давања антибиотика треба да ураде брис на стрептококу, анализу урина и уринокултуре, комплетну крвну слику и Ц-реактивни протеин (ЦРП), који измеђуо сталог служи да разликовање бактеријске од вирусне инфекције.