latinica  ћирилица
09/11/2015 |  08:10 ⇒ 08:11 | Аутор: Блиц

Шта се догађа у тијелу након што попијете газирано пиће?

Да ли сте се икад питали шта се догађа у вашем организму након што попијете чашу свог омиљеног газираног пића? Фармацеут Нирај Наик упозорава да једна чаша газираног пића може да нам нашкоди више него што мислимо и откива који се процеси одвојају у организму из минута и минут након пенушавог напитка.
Газирани сок - Фото: илустрација
Газирани сокФото: илустрација


Првих 10 минута

Тијело је у првих 10 минута изненађено великом количином шећера, али ви не осјећате промјене у свом организму захваљујући дјеловању фосфорне киселине. Истовремено, газирано пиће које сте попили "одузима" вашем организму витамине и минерале.

Послије 20 минута

Послије 20 минута ниво шећера у крви расте и узрокује појачано лучење инсулина. Јетра почиње да реагује и да претвара шећер у залихе масти.

 Након 40 минута

У ово вријеме почиње апсорпција кофеина. Крвни притисак расте, а јетра реагује на то, па шаље у крвоток још више шећера. Рецептори за аденозин у мозгу сада су блокирани и спрјечавају осјећај умора и поспаности.

 Послије 45 минута

У тијелу се појачано лучи допамин, који ствара осјећај среће. Све ово се дешава и особама које користе хероин.

 Сат времена касније

Газирано пиће гута метаболизам, јер се фосфорна киселина из пића повезује с калцијумом, магнезијумом и цинком у цревуима, а велика количина шећера у вјештачких заслађивача узрокује појачано излучивање калцијума.

 Осим свега овога, на зубима ће вам се појавити мрље, нарочито ако често пијете газирана пића, а зуби ће послије неког времена потамнити.