latinica  ћирилица
03/11/2015 |  08:49 | Аутор: Вечерње новости

Сурчинац возио са 5,5 промила алкохола

По "резултату" на алко-тесту С. М. (26) сврстао се међу српске рекордере који су за воланом били "мртви пијани". "Попио сам само три пива, апарат вам ништа не ваља..."
Алкотест - Фото: илустрација
АлкотестФото: илустрација

Сурчинац С. М. (26) "надувао" је у недјељу вече нестварних 5,5 промила алкохола у крви и уписао се у листу српских рекордера који су сјели да возе "мртви пијани". Полиција га је зауставила у насељу Ледине, сат иза поноћи, док се враћао из града својом "опел корсом". Био је "убијен" од алкохола, али је све вријеме тврдио да је - способан да вози.

- Попио сам само три пива, тај апарат вам не ваља - заплићући језиком правдао се Сурчинац, који већ неколико година ради у Русији.

- Ето ту близу живим, одох кући да спавам. Ма, пишите ви шта хоћете, а ја одох кући...

Саобраћајци су га замолили да им преда кључеве од аута, што је младић након убјеђивања једва послушао. Паркирали су "корсу" са стране, а њега замолили да сједне у њихов аутомобил.

- Хоћете ви сада да ме возите кући да спавам - пијан је упитао док је улазио у полицијску "марицу". Заспао је чим је полицијски "пунто" кренуо.

Међутим, умјесто у свом кревету, млади Сурчинац је ноћ провео у соби за трежњење, у станици саобраћајне полиције, као и још 39 београдских возача, који су прексиноћ имали више од 1,2 промила алкохола у крви.

С. М. је изашао из полиције у понедјељак око 13 сати, послије дванаесточасовног трежњења. "Зарадио" је, као и остале му "колеге", пријаву због управљање возилом под дејством алкохола.

Иако је "надувао" чак 5,5 промила С. М. није усамљени на љествици српски рекордер у овој "дисциплини" - прво мјесто дијели са још двојицом "колега" из Ниша и Ужица.

- У оваквим екстремним случајевима алкохолисаности возачи су најчешће ухваћени непосредно након што су изашли из кафане или непосредно пошто су попили већу количину пића - кажу саобраћајци. - Ријеч је и о особама које имају високу толеранцију на алкохол.

Стручњаци упозоравају да људи треба да буду обазриви кад пију, јер многи фактори утичу на повећану алкохолисаност. На то утичу лоше здравствено стање, вријеме и начин конзумирања алкохола, јачина и количина пића, мала тјелесна маса, брзина конзумирања пића, његова температура. Поготово је погубно пити на празан желудац, јер вам тад алкохол продире у крв за само 30 до 60 минута.