latinica  ћирилица
30/10/2015 |  16:57 | Аутор: Б92

Да ли ће се ГМО парадајз у будућности користити као лијек?

Научници из центра Џон Инес развили су ново сjеме генетски модификованог парадајза које може произвести природне хемикалије које ће у будућности моћи да се користе за борбу против болести.
Парадајиз ГМО (илустрација) - Фото: Getty Images
Парадајиз ГМО (илустрација)Фото: Getty Images

Ново сjеме генетски модификованог парадајза садржи велике количине ресвератрола. То је антиоксидант који се налази у грожђу а показао се као дјелотворан у лијечењу рака, срчаних обољења, Алцхајмерове болести, дијабетеса и неких других болести. Наравно све те тврдње треба још научно доказати јер постоје различита мишљења о ефектима ресвератрола.

Научници који су радили на развоју сјемена парадајза истичу како ће генетски модификован парадајз садржавати ресвератрола колико га има у 50 боца црног вина.

На другом генетски модификованом сјемену парадајза произведене су веће количине генистеин једињења који се такође може користити у лијечењу рака дојке.

Циљ је да се на економичан начин искористе биљни састојци на више различитих врста биљки, а парадајз је узет за почетак јер је његова производња јефтина, не захтјева много пажње а приноси су релативно добри.

Ново истраживање објављено је у магазину "Натуре Цоммуницатионс".