latinica  ћирилица
28/10/2015 |  09:05 | Аутор: Независне

Државе и метрополе у којима ће живот до краја вијека нестати

Аутори студије, професори Јеремy Пал и Елфатих Елтахир с угледног Универзитета МИТ сумирали су закључак студије овим ријечима: "Наши резултати открили су специфичне регионалне тачке гдје ће климатске промјене, у недостатку смањивања емисија стакленичких гасова, снажно утицати на одрживост људског боравка."
Дубаи - Фото: Screenshot/YouTube
ДубаиФото: Screenshot/YouTube

Неиздрживи валови врућине би се по садашњим пројекцијама требали појавити око 2070. године, када ће сваки дан одговарати најтоплијем дану ове године. Паклене температуре најјаче ће погодити дијелове Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Катара, Кувајта и Бахреина, што значи да ће се на удару наћи и велики градови попут Абу Дабија, Дубаија и Дохе. Додатну забринутост уноси чињеница да ће се на удару наћи и највеће светиште муслимана Мека, коју годишње посјећују милиони вјерника.

Истраживање је открило да би просјечне дневне температуре у заљевским градовима током љета износиле 45 степени Целзијуса, док би нпр. у Кувајту могле достићи и фрапантних 60 степени Целзијуса.

Још горе по будуће становнике тих градова, откривено је да ће Вет булб температуре (мјерна јединица која комбинује температуру и влажност у ваздуху) порасти преко 35 степени, након које се чак и здрави људи у одличној кондицији престају знојити и тако хладити тијело. Посиље шест сати проведених у таквим условима наступа смрт.

Ипак, научници су понудили и трачак наде. Професор Елтахир каже: "Надамо се да ће ово истраживање увјерити земље у регији да морају смањити емисију ЦО2 (угљен-диоксида) у ваздуху. Ако се то на вријеме учини, ова судбина могла би се избјећи."