latinica  ћирилица
26/10/2015 |  13:42 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Месне прерађевине узрокују рак

Свјетска здравствена организација саопштила је данас да месне прерађевине - као што су сланина, шунка и кобасица, могу да буду узрок развоја рака, пренио је Би-Би-Си.
Месне прерађевине (фото: Thinkstock) -
Месне прерађевине (фото: Thinkstock)

Закључци подржавају "препоруке за ограничење уношења меса". Извјештај су сачинила 22 стручњака из десет земаља, наводи АФП.

Британски сервис наводи да се месо обрађује на начин да им се продужава рок трајања или укус, димљењем, стврдњавањем, додавањем соли или конзерванса. Ти додаци повећавају ризик од канцера, висока температура термалне обраде, као што је на роштиљу, може такође да створи канцерогене хемијске материје, наводи Би-Би-Си.

У извјештају Међународне агенције за истраживање канцера при СЗО, са сједиштем у Лиону, наводи се да је и црвено месо у цјелини "вјероватно канцерогено", иако за то постоје ограничени докази. У црвено месо спада говедина, телетина, јагњетина, овчетина, месо коза и коња.

Наведено је да свега 50 грама месних прерађевина дневно - што је мање од двије кришке сланине, повећава ризик развоја карцинома дебелог цријева за 18 одсто. Међутим, то не значи да је појести сендвић са сланином подједнако лоше као и пушење дувана, наводи Би-Би-Си.

"Индивидуално ризик од развоја колоректалног канцера због конзумирања обрађеног меса остаје мали, али се ризик повећава са количином поједеног меса", рекао је Курт Страјф из СЗО.

Ипак, СЗО сматра да месо може да буде и корисно за здравље и да ови закључци могу да помогну земљама при давању уравнотежених савјета за исхрану.

"Ова одлука не значи да треба да престанете да једете црвено месо или прерађевине, али ако их много једете, можда би требало да размишљате о редуковању", рекао је професор Тим Кеј из британске агенције за истраживање канцера, додајући да не може нанети штету ако се с времена на време поједе сендвич са сланином, а да здрава исхрана подразумијева прије свега умјереност.