latinica  ћирилица
26/10/2015 |  09:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Фалсификовани лијекови усмрте 800.000 Африканаца годишње

Десет одсто лијекова пуштених у промет у свијету су фалсификати на којима се заради 200 милијарди евра годишње, или 20 до 40 одсто више него од шверца наркотика, а од конзумирања тих лијекова директно или индиректно умре 800.000 Африканаца сваке године, саопштила је Свјетска здравствена организација .
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

У извјештају "Фонадације Ширак" наводи се да чак 30 до 70 одсто лијекова који се продају у Африци чине фалсификати.
 На недозвољеној трговини лијековима годишње се у свијету заради 200 миљарди евра, што је 20 до 45 више него од шверца дроге, оцијенила је Фондација.
   Кријумчарење лијекова у Африци је још опасније него у другим дијеловима свијета, јер је њиме обухваћен велики број медикамената од виталног значаја, као што су антибиотици, лијекови против маларије, туберколозе и сиде.
 Болесници на тај начин или узимају мању дозу од потребне, или у себе уносе токсичне материје.
 У западној Африци је у 2013. години умрло више од 122.000 деце од маларије због узимања неадекватних лијекова, наводи Афризап.
 Иако се 11 земаља западне Африке укључило 2009. године у борбу против недозвољене трговине лијековима, под називом "апел из Котонуа", кријумачарење се наставило, како  тврди Афризап, посебно из Кине, због високих цијена лијекова у званичним установама афричких држава, али због честих несташица.
 Грађани Африке су због тога често приморани да се окрећу куповини лијекова на црно, на улици, или преко интернета гдје је роба чак три пута јефтинија.
 И сами фармацеути се неријетко снабдијевају од уличних продаваца због учесталих несташица.