latinica  ћирилица
15/10/2015 |  12:06 | Аутор: Агенције

Црногорци најнељубазнији трговци у региону

Најбољи трговци су у Словенији, одмах за њима су они у Србији, док се трговци у Црној Гори и нису показали у баш најбољием свјетлу. Наиме, према истраживању које је спровео Глобал Маркет Солутионс, трговци у нашој земљи су синоним за лошу услугу.
Маркети (Фото: Thinkstock) -
Маркети (Фото: Thinkstock)

У периоду од 13. јуна до 30. јула, агенција Глобал Маркет Солутионс је у сарадњи с агенцијама за тајну куповину у региону, седми пут заредом спровела истраживање о основним елементима квалитете услуге с циљем проналаска најбољих у региону.

У истраживању је учествовало шест земаља региона - Црна Гора, Хрватска, Босна и Херцеговина, Македонија, Словенија и Србија. Тајни купци су посјетили 800 различитих објеката, као што су аутосалони, банке, бензинске пумпе, малопродајни објекти, супермаркети, продајна мјеста телекомуникационих компанија, туристичко-угоститељске и објекте услужних дјелатности.

Током тих "тајних" куповина, биљежено је пет основних елемената квалитетне услуге - поздрав, утврђивање потреба/жеља купаца, познавање производа, нуђење додатног производа, као и ријечи захвалности на посјети, према акрониму енглеске ријечи GUEST (gost) za Greet, Understand, Explain, Suggest, Thank. Водећу позицију је заузела Словенија с резултатом од 79 одсто, при чему је забиљежила раст од четири одсто у односу на прошлу годину. Друго мјесто је заузела Србија с резултатом од 76 одсто и повећањем од три одсто у односу на прошлогодишње истраживање.

Треће мјесто припада Хрватској (71одсто), а Македонија, уз пораст од четири одсто у односу на прошлу годину, заузима четврто мјесто. БиХ је заузела претпосљедње мјесто са резултатом 66 одсто, док је Црна Гора заузела посљедње место са резултатом 58 одсто испуњења, што је 10 одсто слабије у односу на прошлу годину.

Као и претходних година, најлошије рангирана категорија у свим земљама је нуђење додатних производа с резултатом од 37 одсто, наведено је у тексту.