latinica  ћирилица
14/10/2015 |  16:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска: Марихуана у медицинске сврхе легална од сутра

У Хрватској ће од сутра моћи да се користи индијска конопља у медицинске сврхе према правилнику Министарства здравља, којим се допушта њена употреба за обољеле од мултипле склерозе, карцинома, епилепсије и АИДС-а.
Марихуана - Фото: Wikipedia
МарихуанаФото: Wikipedia

Тиме је створен правни оквир за увоз лијекова на бази индијске конопље у Хрватску, а правилником је прописано да се лијекови који садрже тетрахидроканабинол (ТХЦ), донабинол и набилон могу издавати само у апотекама на љекарски рецепт.

Лијекове ће преписивати љекари опште медицине по препоруци специјалиста неурологије, интернистичке онкологије, онкологије и радиотерапије, инфектологије и специјалиста педијатра са субспецијализацијом из неуропедијатрије на непоновљиви рецепт, наводи Хина.

Медикаменти који садрже ТХЦ моћи ће да се преписују на рецепт у количини потребној за лијечење до највише 30 дана.

Стручна комисија за легализацију употребе марихуане у медицинске сврхе завршило је у августу с радом, утврдивши да прикупљени научни докази показују да ниједан препарат на бази индијске конопље није способан да залијечи или трајно излијечи малигну болест, заустави прогресију мултипле склерозе, или АИДС-а.

Међутим, неки препарати смањују симптоме па се препоручује њихово коришћење уз друге конвенционалне облике лијечења.