latinica  ћирилица
14/10/2015 |  09:08 | Аутор: СРНА

Кубанска вакцина у Србију стиже до краја октобра

Вакцина са Кубе против рака плућа "цимавакс ЕФГ" у Србију ће стићи до краја октобра, а у првој тури обезбијеђено је 1.680 доза за лијечење 30 обољелих.
Кубанска вакцина за рак (Фото:pinkradio.com) -
Кубанска вакцина за рак (Фото:pinkradio.com)

Пацијенти ће те вакцине добијати бесплатно у Клиници за плућне болести Клиничког центра Србије, КБЦ "Бежанијска коса" и Институту за плућне болести у Сремској Каменици, пишу београдске "Вечерње новости", позивајући се на информацију из Министарства здравља Србије.

Одлука о томе коме ће се давати вакцина доносиће се искључиво на основу медицинских параметара, а 1.680 доза биће довољно за годину дана лијечења 30 обољелих.

Вакцина, која то и није у правом смислу ријечи, јер се не даје превентивно, примјењује се у терапији завршног стадијума карцинома плућа од којег у Србији годишње оболи око 6.300 становника.

Прије давања "цимавакса ЕФГ", који је на Куби у употреби од 2008. године, раде се тестови којима се утврђује код којих пацијената би лијек могао да има ефекта.

Кубанци тврде да ова вакцина може да заустави рак плућа и претвори га у хроничну болест.

У Министарству здравља Србије наводе да би до краја октобра требало да буде завршени и формални дио у вези са потписивањем уговора са Институтом ЦИМАБ из Хаване, који ће омогућити увоз, а званични увозник биће Институт "Торлак" из Београда.