latinica  ћирилица
12/10/2015 |  16:17 | Аутор: Б92

Због чега је све више људи алергично?

Алергије су реакције имуног система на супстанце из окружења које су по већину људи потпуно безопасне.
Алергија - Фото: vecernji.hr
АлергијаФото: vecernji.hr

Оне могу бити реакција на различите материјале (алергене), попут хране, полена, гриња, животиња, убода инсеката или лијекова.

Алергије могу утицати на различите дијелове тијела. Алергијски ринитис, или поленска грозница, на пример,утичу на нос и очи, док екцем утиче на кожу.

Алергија на храну може се одразити на цријевима, кожи,дисајним органима, а некада и цијелом тијелу кроз крвне судове. Друга стања, попут астме, која утичу на плућа и езофагитис (запаљење слузокоже једњака) блиско су повезана с алергијама, али имају друге узроке.

Иако се већина реакција може третирати антихистаминима, неке могу бити опасне по живот и захтијевају хитно медицинско лијечење.

Најозбиљније системске алергијске реакције познате су као анафилаксе. Људи са озбиљним алергијама, обично имају и план за хитне случајеве, који подразумијева стално ношење аутоињекције, у случају да дође до напада.

Алергија се обично детектује тестом на кожи или тестом крви, који утврђује да ли тијело производи антитела за дате алергене. Уколико је то случај, имуни систем памти одређени алерген као пријетњу и увијек шаље снажну реакцију како би сузбио “непријатеља“.

Све више људи свијета пати од алергија. Иако ником није јасно зашто, постоји шест теорија о томе:

Смањена изложеност инфекцијама или микробима у дјетињству може довести до повећаног ризика за алергије. Ова идеја обично се назива хипотезом о хигијени и први пут је предложена 1989. Истраживања су показала да дјеца која имају близак контакт са љубимцима или домаћим животињама и која потичу из великих породица, рјеђе развијају алергије.
Касно увођење одређених намирница у исхрану, попут јаја и орашастих плодова може утицати на појаву алергија. Ту тезу потврдила је ЛЕАП студија објављена ове године и која је утврдила да се конзумацијом кикирикија у раном дјетињству смањује шанса за развијање алергије на ову намирницу касније у животу.
Различите методе припремања хране могу утицати на степен алергијске реакције. Рецимо, печењем кикирики постаје још опаснији за алергичне људе, док се кувањем, његово дејство ублажава.
Недостатак витамина Д повећава ризик од алергија, неколико студија показало је да су шансе да сте алергични на нешто све веће, што живите удаљеније од екватора. Међутим, још није доказано да ли суплементи и додатни витамин Д у исхрани могу спријечити развој алергија.
Алергије се могу развити након изложености алергенима из млијечних прерађевина, или уља орашастих плодова у козметичким производима, нарочито ако се они наносе на оштећену кожу.
Измијењена цревна флора због исхране сиромашне влакнима и широко распрострањена (зло)употреба антибиотика могу промијенити функционисање имунитета и развити алергију.


Иако постоје третмани који ублажавају симптоме алергије, не постоји лијек за њих, нити превентивно средство.

Једина помоћ коју имамо, је тест за предвиђање алергија, а за сада, најбоље што можете да учините за себе је да је држите под контролом.